Pirciu Marian Cover Image
User Image
Drag to reposition cover
3 luni in urma Translate - Youtube

2018,26 octombrie, istoricul zilei
306: Martiriul Sfantului Mare Mucenic Dimitrie , izvorâtorul de Mir
Sfântul Dumitru de la Tesalonic / Salonic, a fost un martir creștin, sfânt militar , care a trăit în vremea împăraților Maximian si Diocletian în cetatea Tesalonic din Imperiul Bizantin, astazi in Grecia.
Este venerat ca fiind unul dintre cei mai mari sfinți militari, atât în Biserica Ortodoxă, cât și în Biserica Catolică de rit bizantin și de rit roman si se se sărbătorește la data de 26 octombrie.

740 : Un mare cutremur de pământ a cauzat pierderi de vieți omenești și imense pagube materiale la Constantinopol, capitala Bizantului.
899: A murit regele anglo-saxon Alfred cel Mare (n.cca 849), rege al regatului Wessex, din 871 pană la moartea sa.

A reorganizat armata , justiția și educația si a inființat școli unde se putea învăța latina, engleza, călăria și vânătoarea cu soimi .
Din ordinul său, se înceape o Cronică anglo-saxonă, unde sunt notate anual principalele evenimente.
El însuși a fost scriitor și traducător si a tradus Istoria ecleziastică de Beda ,Istoria universală de Orosius, Regula pastorală a lui Grigorie cel Mare si Mângâierile filozofiei de Boetius.
1497: Are loc batalia de la Codrii Cosminului.
Armata moldoveană, condusă de Ştefan cel Mare, se confrunta cu oastea polonă care, decimată, reuşeste cu greu să se strecoare pînă la Cernăuţi.

Jan Albert Jagellon, rege polon 1492-1501
Stejarul lui Ştefan, Codrii Cosminului, astazi Ucraina
Ştefan cel Mare, domn al Moldovei 1457-1504
Jan Albert Jagellon, rege polon 1492-1501
Stejarul lui Ştefan, Codrii Cosminului,astazi Ucraina
Stefan cel Mare, domn al Moldovei 1457-1504
Noul rege al Poloniei Jan Albert Jagello, pune în aplicare uneltirea gîndită încă de răposatul lui tată, regele Poloniei Casimir IV Jagello, de a prelua controlul integral asupra Ţării Moldovei, şi se foloseşte de un şiretlic. Încă la începutul anului 1497, regele Albert îl înştiinţează pe Ştefan despre organizarea unei campanii împotriva Porţii solicitîndu-i sprijin militar. Ştefan acceptă propunerea dar intuieşte şiretlicul şi se pregăteşte militar întărind totodată şi cetăţile Moldovei.
Marea armată polonă de 120 000 ostaşi (dintre care 80 000 trupe combatante şi 40 000 trupe auxiliare, peste 200 tunuri, dintre care şi unele de calibru mare) urmă să traverseze Moldova pînă la Dunăre pe un itinerar stabilit în prealabil cu Ştefan dar la un moment dat s-a abătut de la traseu asediind cetatea de scaun Suceava.
Ştefan a prevăzut o asemenea mişcare din partea lui Albert, solicitînd în prealabil ajutor militar de la prieteni (trupe de la domnul Munteniei, Radu cel Mare şi de la Voievodul Transilvaniei Bartolomeu Dregffy) şi amplasînd greul trupelor sale (40 000 ostaşi total) nu departe de Roman în afara cetăţilor, păstrînd astfel posibilităţi largi de manevră.
Portarul Sucevii, Luca Arbore, face faţă eroic asediului polon din 26 septembrie pînă în 18 octombrie 1497, după care Ştefan cel Mare încercuieşte trupele polone ce asediau cetatea Suceava demoralizînd prin atacul său marea armată polonă. Prin intermediul Voievodului Transilvaniei polonii negociază retragerea, acceptată de Ştefan cel Mare.
Folosind pretextul abaterii polonilor în retragere de la itinerarul prestabilit Ştefan cel Mare ajunge armata polonă în Codrii Cosminului (amplasaţi pe direcţia Cernăuţi de la Suceava, astăzi pe teritoriul Ucrainei). Ştefan surprinde armata polonă divizată, traversînd Codrii Cosminului, şi organizează o mare ambuscadă în noaptea de 25 pe 26 octombire 1497 cauzînd conform Letopiseţului de la Novgorod pierderi militare enorme de 4 000 morţi pentru armata polonă.
Ajutoarele militare polone (cavaleria mazoviană) sunt distruse de oastea Vornicului Boldur. Ştefan cel Mare i-a urmărit pe poloni pînă la Cernăuţi aplicînd lovituri forţelor militare polone în retragere pînă ce aceastea nu au părăsit integral teritoriul Ţării Moldovei în noiembrie 1497.
Bătălia de la Codrii Cosminului reprezintă un model de artă militară şi o expresie a valorii deosebite a sistemului defensiv aplicat de Ştefan cel Mare al Moldovei.
1596: Se incheie batalia de la Keresztes ( Mezokerezts, azi in Ungaria) in care trupele otomane conduse de sultanul Mehmed al III-lea înfrâng forțele unite ale imperialilor austrieci și ale principelui transilvanean Sigismund Bathory.
Imediat după această bătălie, în decembrie 1596, Mihai Viteazul a făcut pace cu Imperiul Otoman și a primit steagul de domnie de la Inalta Poarta, în schimbul plății tributului.
1624 : S-a nascut Dosoftei (numele monahal al lui Dimitrie Barila), mitropolit al Moldovei.
Cunoscând elina, latina, slavona, poloneza şi ucraineana, traduce în româneşte “Psaltirea pre versuri tocmită”, prima operă în versuri tipărită în româneşte; (d.13.12.1693).

1673: S-a nascut Dimitrie Cantemir, domn al Moldovei (martie-aprilie 1693; noiembrie 1710- iulie 1711), personalitate culturală polivalentă, ales membru al Academiei din Berlin (1714) la propunerea filosofului Leibniz, autor de lucrări de istorie, orientalistică şi muzicografie.

Dimitrie Cantemir (1673-1723)
Opere principale:
Divanul sau Gâlceava înţeleptului cu lumea sau Giudeţul sufletului cu trupul, scrisă în română şi tipărită la Iaşi în 1698.
Imaginea tainică a ştiinţei sacrosante 1700.
Istoria ieroglifică, scrisă la Constantinopol în română (1703 – 1705). Este considerată prima încercare de roman politic-social.
Istoria Imperiului Otoman (Istoria creşterii şi descreşterii curţii otomane), redactată în latină (Historia incrementorum atque decrementorum Aulae Othomanicae) între 1714 şi 1716. În această lucrare, Dimitrie Cantemir a prezentat istoria imperiului otoman şi a analizat cauzele care ar fi putut duce la destrămarea sa.
A insistat şi asupra posibilităţii ca popoarele asuprite de otomani sa-şi recucereasca libertatea. Lucrarea a fost tradusă şi publicată în limbile engleză, franceză şi germană.
Hronicul vechimei a romano-moldo-vlahilor, scris mai întâi în latină dar tradus apoi de autor în română (1719 – 1722), cuprinde istoria noastră de la origini până la descălecare. Susţine ideea cronicarilor: originea comună a tuturor românilor.
Pentru scrierea acestei lucrări, Dimitrie Cantemir a consultat peste 150 de izvoare documentare române şi străine în limbile latină, greacă, polonă şi rusă.
Descriptio Moldaviae (Descrierea Moldovei), scrisă în latină (1714 – 1716), când trăia în Rusia, la cererea Academiei din Berlin, cuprinde prima hartă detaliată a Moldovei, unic document cartografic despre Moldova timp de un secol; a inventat primul sistem de notare pentru muzica turcească şi şi-a câştigat recunoaşterea europeană, prin lucrarea “Istoria Imperiului Otoman” (1716), tradusă şi tipărită la Londra (1734), Paris (1743), Hamburg (1745); (d.21.08.1723).
1685: S-a nascut la Napoli compozitorul italian Domenico Scarlatti (23 iulie 1757,Madrid).
Domenico Scarlatti
A văzut lumina zilei în același an cu Johann Sebastian Bach si Georg Friedrich Handel si avut o influenta importanta asupra evolutiei muzicii epocii sale, in special a celei pentru clavecin si piano forte.
1759: S-a nascut Jacques Danton, unul dintre cei mai importanţi conducatori ai Revoluţiei Franceze ; (d.05.04.1794).

1800: S-a nascut generalul prusac Helmuth Karl Bernhard Graf von Moltke ; (d. 1891).
Moltke, Helmuth von
A fost timp de 30 de ani Șeful Statului Major General (Großer Generalstab) al armatei prusace și un mare strateg. Moltke a avut un rol hotărâtor în victoriile obținute de armata prusacă în războaiele cu Danemarca, și războaiele franco-prusace care s-au încheiat cu Batalia de la Sedan (2 septembrie 187, in urma careia Imperiul francez al lui Napoleon al III-lea s-a prabusit.
1802: Pe teritoriul actual al Romaniei are la ora 12:55 un puternic cutremur de pămant, cu epicentrul in zona Vrancea si o durata de 2 minute și de 30 de secunde.
A fost un cutremur de adâncime, cu o magnitudine de 7,9 – 8,2 grade pe scara Richter, cel mai puternic cutremur vrâncean care a fost înregistrat, fiind simțit din Moscova până în Istanbul, Insula Creta si Marea Egee.

În București s-au prăbușit turlele bisericilor, iar Turnul Colței s-a rupt de la jumătate, prabusindu-se peste un vanzator ambulant.
Caligraful Dionisie Eclesiarhul scria:
„S-au cutremurat pământul foarte tare, de au căzut toate turlele bisericilor din București și clopotnița cea vestită, care era podoaba orașului, cu ceasornic au căzut și s-au sfărâmat, și era atunci mare frică.”
Prin “clopotnița cea vestită”, caligraful se referă l-a Turnul Colțea.
Altă mărturie:
„În zioa de Vinerea Mare, la leat 1802, octomvrie 14, la 7 ceasuri de zi, s-au cutremurat pământul foarte tare. Aici în București s-au ruptu și turnul cel înalt Colțea, care era podoaba orașului, iar din casele boerești și din cele de obște prea puține au scăpat zdravene. În multe locuri s-au desfăcut pământul, eșind nisip și apă. Și a doa zi, iarăș s-au cutremurat, dar nu așa tari, la 3 ciasuri den zi.”
Au izbucnit multe incendii, probabil din cauza răsturnării sobelor. Pământul s-a despicat în unele locuri, apă verde cu miros de sulf țâșnind afară.
Cea mai puternică replică a avut loc la ora 5, dar nu a făcut victime. În total, cutremurul a făcut doar 4 victime: negustorul ambulant ucis de Turnul Coltei, o femeie de origine iudaică, copilul său și o altă victimă
După seism, Domnul Constantin Ipsilanti a ordonat refacerea lui imediată, din temelii. Și pentru că primii care au încercat să profite de pe urma dezastrului au fost zidarii și lemnarii, Ipsilanti a dispus prețuri maximale pe care aceștia le puteau practica.
Astfel, în câțiva ani, Bucurestiul a fost refacut. Unele clădiri au fost consolidate atât de bine încât au rezistat și altor cutremure puternice.
Câteva cartiere au devenit, după refacere, chiar mai civilizate ca înainte. În anii următori au mai fost însemnate câteva cutremure, însă care i-au speriat mai mult pe bucureșteni decât au produs daune.
Printre ele se numără cel din 15 iunie 1803, când a fost afectată instalația de apă a bucureștenilor, astfel că foarte multe cișmele nu au mai putut fi folosite.
Alte trei seisme mai importante au avut loc în anii 1804 si 1812 (care a fost si cel mai puternic, avand o magnitudine de 6,5 Mw).
1807: S-a nascut Barbu Catargiu, om politic si publicist roman, fost prim – ministru al Romaniei (22.01/3.02 – 8/20.06.1862) (d. 8/20.06.1862).

1820: S-a nascut Gheorghe Costa-Foru, om politic,membru al Partidului Liberal, aripa moderată, profesor si jurist roman, primul rector al Universitatii din Bucuresti; (d.28.11.1876).


A fost doctor în drept la Sorbona, cu experiență universitară în Saxonia si Austria si autorul unui studiu asupra sistemelor europene de educație contemporană, studiu prezentat Caimacamului Tarii Romanesti Alexandru D. Ghica .
Pe baza acestui studiu se începe organizarea pe baze moderne a învățământului superior românesc.
Tot el a intervenit pe lângă Caimacam pentru începerea lucrărilor de constructie la clădirea Palatului Universitatii din Bucuresti .
A fost numit primul rector al Universitatii din Bucuresti, prin decret al domnitorului Al.Ioan Cuza.
Este considerat împreună cu Vasile Boerescu unul dintre pionierii Dreptului Penal în România.
Între 1871 și 1873 a îndeplinit funcția de ministru de externe iar din 1873 a servit ca agent diplomatic al Romaniei la Viena.
1841: S-a nascut Theodor Ritter von Oppolzer, astronom austriac , originar din Boemia („Catalogul eclipselor”) ; (d.26.12.1886).
A devenit celebru in 1887 in urma publicarii cartii Canon der Finsternisse, in care cataloga in jur de 13ooo de eclipse solare si lunare incepand cu anul 1207 pana in anul 2161.
Un asteroid si un crater lunar poarta numele sau.
1844: S-a nascut Nicolae Beldiceanu, poet roman (“Doine”, “Poliritmice”, “Tala”) ; (d.02.02.1896).
1850 : S-a nascut Grigore Tocilescu, istoric, arheolog român; (d. 1909).
1858: Americanul Hamilton E. Smith a brevetat maşina de spălat cu un sistem de circulare a apei reîncălzite.

1860: A fost inaugurată, în prezenţa lui Alexandru Ioan Cuza (1859-1866), Universitatea din Iaşi, cu patru facultăţi: Drept, Filosofie, Ştiinţe şi Teologie.

1860: Se infiinteaza la Iaşi, din iniţiativa pictorului Gheorghe Panaitescu-Bardasare, Şcoala de Arte Frumoase şi Pinacoteca.
1879: S-a nascut Leon Troţki (Lev Davidovici Troţki), revolutionar marxist rus de etnie evreiasca, autorul volumelor „Revoluţia trădată” şi „Stalin”, ambele lucrări antistaliniste.
Data nașterii sale conform calendarului gregorian este 7 noiembrie – aceiași zi cu a izbucnirii revolutiei bolsevice.

A fost asasinat in Mexic, la ordinul lui Stalin si a murit in ziua de 20.08.1940.
1890: A decedat Carlo Collodi (Carlo Lorenzini), scriitor italian, autorul nemuritorului personaj căruia îi creşte nasul când minte – Pinocchio (n.24.11.1826).

1901: S-a nascut la Focsani (13/ 26 octombrie), Constantin C. Giurescu, istoric roman, membru al Academiei Române („Viaţa şi opera lui Cuza Vodă”, „Amintiri”); (d.13.11.1977).

1905: A fost semnat Tratatul privind separarea Norvegiei de Suedia. Oscar al II-lea, rege al Suediei (1872-1907) și al Norvegiei (1872-1905), a renunțat la coroana Norvegiei.
1907: S-a nascut compozitorul şi actorul de revistă român Vasile Vasilache. În perioada interbelică a făcut parte, împreună cu Nicolae Stroe, din cuplul umoristic Stroe şi Vasilache.

Vasile Vasilache - poza 1
Prima emisiune “Ora veselă” s-a transmis la Radio Bucureşti pe data de 9 ianuarie 1929. A murit în bombardamentul din 4 aprilie 1944 (n. Husi, Vaslui; (d. 04.04.1944).
1909: Frantuzoaica Marie Marvingt este prima femeie care zboara cu balonul peste Marea Nordului, din Franţa în Anglia.

1916: S-a nascut François Mitterrand, preşedinte al Franţei între anii 1981-1995.
Ca om politic a evoluat din punct de vedere ideologic de la poziţia socialismului reformator, la aceea a pragmatismului caracteristic unui reprezentant al naţiunii, susţinător al rolului cheie, din punct de vedere militar şi cultural, pe care Franţa era chemată să-l joace în arena internaţională.

Alături de Germania, Franţa lui Mitterand a ocupat un loc de frunte în cursa pentru Europa unită ; (d.08.01.1996).
1916: Brazilia declară război Germanei și se alătură Triplei Alianțe.
1919 : S-a nascut Mohammad Reza Pahlavi, ultimul şah care a condus Iranul între 1941-1979 ; (d.27.07.198.

1931: Ia sfarsit a doua Conferinţă balcanică cu participarea Albaniei, Greciei, Bulgariei, Iugoslaviei, Turciei şi României. Conferinţa a început la 20 octombrie 1931 şi a avut loc la Istanbul. Tarile semnatare încheie un pact ce prevedea eliminarea războiului ca instrument de rezolvare a litigiilor.
1932: S-a nascut (la Ghimbav, Brasov), actorul Dumitru Rucăreanu.

1947: S-a nascut Hillary Diane Rodham Clinton, politician, de profesie avocat.

Hillary Diane Rodham Clinton, născută Hillary Diane Rodham, (n. 26 octombrie 1947, Chicago, Illinois) a fost din 2009-2013 Secretar de Stat în administația Barack Obama, senator de New York în Senatul Statelor Unite ale Americii din partea Partidului Democrat din 2001 până în 2009. Hillary Clinton este căsătorită cu Bill Clinton, cel de-al patruzecișidoilea președinte al Statelor Unite ale Americii (între anii 1993 și 2001).
1949: S-a nascut indragita interpreta română de muzică uşoară Corina Chiriac. despre corina chiriac
1949: S-a nascut Leonida Lari (Lubovi Ivanovna Iorga), cunoscuta poeta si politician din Basarabia, fost deputat in Parlamentul Romaniei (n.Bursuceni, Republica Moldova); (d.11 decembrie 2011).
http://hronic.files.wordpress.com/2011/12/lari.jpg
1954: S-a nascut politicianul român Victor Ciorbea, fost prim–ministru al României.

1956: A fost înfiinţată Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), organizaţie specializată a ONU.
România este membru fondator.

Aceasta organizatie are in prezent 151 de țări membre, majoritatea membre ale ONU, precum și Sfantul Scaun.
1957: A decedat Nikos Kazantzakis, scriitor grec romancier (“Zorba Grecul”, “Hristos rastignit a doua oara”); (n. 2.12.1885).

1977: În plenara C.C.al PCR s–a hotărât adoptarea unui proiect de lege prin care li se interzicea cetăţenilor folosirea apelativelor „domnule”, „doamnă”, „domnişoară” în relaţiile de muncă şi li se impunea folosirea exclusivă a cuvintelor „tovarăş”, „tovarăşă” sau „cetăţean”, „cetăţeancă”.

1979: Președintele sud-coreean Park Chung-Hee a fost asasinat de către șeful Serviciului Coreean de Informații, Kim Jae-Kyu
A fost declarat unul dintre cei mai importanți 100 de asiatici ai secolului XX de prestigioasa revista americana Time (1999).

Park Chung-hee ( n. 14 noiembrie 1917) a fost general în armata Coreei de Sud și președinte al țării din 1961 până în 1979. A industrializat Coreea de Sud, pe care a condu-0 din 1961 până la moartea sa.
După ce a supraviețuit mai multor tentative de asasinat, inclusiv două operațiuni asociate cu Coreea de Nord comunista , a fost în cele din urmă asasinat Park data de 26 octombrie 1979 de către Kim Jae-Kyu, directorul serviciului secret sud-coreean (KCIA), după un banchet. Kim l- a ucis, de asemenea, pe seful garrzii sale de corp, Cha Ji-Chul. Kim și grupul său au fost ulterior arestați de soldați ai Armatei din Coreea de Sud. Ei au fost apoi torturați și mai târziu executati.
Kim a susținut că Park era un obstacol în calea democrației și că actul său a fost unul dintre patriotism. Capul Ancheta lui, Chun Doo Hwan-, a respins pretențiile sale și a concluzionat că Kim a acționat pentru a păstra propria putere.
Park a fost înmormântat cu onoruri militare la Cimitirul National, iar Kim Jae-Gyu, al cărui motiv pentru uciderea presedintelui Park rămâne neclar, a fost executat prin spânzurare pe 24 mai de 1980.
1980: S-a nascut la Resita, fotbalistul roman Cristi Chivu.

1994: Andrew Wiles, matematician englez, a anunţat rezolvarea Marii Teoreme a lui Fermat.

1989: Este reconstruit si se redeschide pentru prima data in 350 de ani,Teatrul Globe din Londra, fondat de genialul dramaturg englez William Shakespeare.

1991: Sicriul cu osemintele eroului necunoscut este din nou reinstalat în Parcul Libertăţii (Carol) din Bucuresti, de unde a fost mutat în anul 1957 şi dus la Mărăşeşti.

1999: Camera Lorzilor a acceptat proiectul de lege care pecetluieşte dispariţia demnitatii lorzilor ereditari din Parlamentul de la Westminster, exitenta de 8 secole.
2002: A decedat Jacques Massu, general francez, comandantul paraşutiştilor în timpul bătăliei din Alger (1957), figură reprezentativă pentru fortele patriotice antinaziste din Franţa liberă ; (n.05.05.1908).

2007: A murit Nicolae Dobrin, unul dintre cei mai mari fotbalişti români, maestru emerit al sportului.

A cucerit de trei ori, în 1966,1967 şi 1971, titlul de cel mai bun fotbalist al ţării; (n.26.08.1947).
http://youtu.be/B9X4tTdSh0c
26 octombrie este:
In Elvetia – Ziua steagului

In Norvegia – Ziua Independentei
In Austria – Ziua Independenţei (1955)
CALENDAR CRESTIN ORTODOX
Sfantul Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir
Imagine în linie
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie a trait in timpul imparatilor Diocletian (284-305) si Maximian (286-305).
Din viata sa, inscrisa in Sinaxare, aflam ca a fost fiul prefectului din Tesalonic.
Datorita calitatilor sale, este numit dupa moartea tatalui sau, guvernator al Tesalonicului.
Tinand seama de faptul ca Dimitrie nu a ascuns ca este crestin, a fost intemnitat.
In vremea aceea, crestinii erau trimisi ca pedeapsa, sa lupte cu gladiatorii.
In aceste lupte, crestinii erau victime sigure. Potrivit traditiei, Nestor – un tanar crestin, cere binecuvantarea de la Sfantul Dimitrie sa-l omoare pe Lie, gladiatorul favorit al imparatului, pentru a pune capat luptelor sangeroase.
Dimitrie il va insemna cu semnul sfintei cruci pe frunte si ii va spune: “Du-te si pe Lie il vei birui, iar pe Hristos Il vei marturisi”.
Prin rugaciunele Sfantului Dimitrie, Nestor reuseste sa-l strapunga cu lancea pe Lie.
La finalul acestei lupte, imparatul Maximian porunceste ca lui Nestor sa i se taie capul, iar Dimitrie sa fie strapuns cu sulitele.
Din trupul lui Dimitrie, nu a curs sange, ci mir tamaduitor de boli.
Conform cercetarilor, Sfantul Dimitrie a fost martirizat la Sirmium (Sremska Mitrovita, in Serbia), iar moastele sale au fost aduse in Tesalonic, la 26 octombrie 413.
Biserica actuala in care se afla moastele Sfantului Mucenic Dimitrie a fost construita la putin timp de la incendiul bisericii ridicate de guvernatorul Leontie, din anii 626-634.
A fost transformata in moschee in anul 1493 si redata cultului crestin in 1912.
Sfantul Mare Mucenic Dimitrie in iconografie.
In primele reprezentari, Sfantul Mucenic Dimitrie nu apare ca fiind militar, ci intr-un costum civil care apartinea clasei senatoriale.
Amintim ca in anul 2000, David Woods a lansat o ipoteza legata de cultul Sfantului Dimitrie, in care sustine ca acest cult s-a dezvoltat prin mutarea moastelor mucenicilor militari Chelidonius si Emeterius, din Spania la Tesalonic.
Guvernatorul Leontie va primi vindecare in urma sarutarii acestor moaste, in anul 413.
Dorind sa afle cui apartin moastele, David Woods precizeaza ca s-a interpretat gresit inscriptia de la locul moastelor.
S-a citit Demeterius in loc de Emeterius. Aceasta ipoteza, ar putea fi un raspuns la reprezentarea iconografica a Sfantului Dimitrie in chip de militar.
Pe o gravura in fildes din secolul al X-lea intalnita in Constantinopol, Sfantul Dimitrie este reprezentat ca soldat de infanterie. Insa, o icoana din secolul al XI-lea din Sinai il arata ca fiind civil.
O alta icoana din Sinai, datand din perioada cruciadelor, pictata in a doua jumatate a secolului al XII-lea, il infatiseaza pe Sfantul Dimitrie alaturi de Sfantul Gheorghe.
Cei doi sunt reprezentati calare, Sfantul Dimitrie pe un cal negru, iar Sfantul Gheorghe pe un cal alb.
In timp ce Sfantul Gheorghe este reprezentat impungand cu sulita un balaur, Sfantul Dimitrie este infatisat invingandu-l pe gladiatorul Lie. Avand in vedere ca Sfantul Dimitrie l-a invins pe Lie prin rugaciune, nu direct in lupta, aceasta reprezentare face trimitere la razboiul nevazut.
In icoanele recente, mai ales din Grecia, in spatele Sfantului Dimitrie apare in fundal, Turnul Alb din Salonic.
Originea numelui Dimitrie
Originea numelui Dimitrie e greceasca si aminteste de vechea zeita Demeter.
Crestinismul a impus numele masculin Demetrios, explicat uneori ca simplificare a lui demometer, “maica poporului” (demos = popor; meter = mama), pronuntat in neogreaca dimomitir. La noi, pe langa numele barbatesti Dumitru, Dimitrie (cu prescurtari ca Mitrea, Mitru, Mitu, Dima si diminutive ca Mitrus, Mitrut, Mitrel, Mitrica, Mitus, Mitel, Mitica, iar uneori Mitty, sub influenta occidentala), exista si numele femeiesc Dumitra (de unde Mita si alte forme diminutivate).
Sfântul Dumitru. Tradiţii şi obiceiuri populare.
Sfântul Dumitru este prăznuit, în fiecare an, de credincioşi, pe 26 octombrie. Tradiţia spune că în această zi se sfârşeste „vara păstorilor”, începută pe 23 aprilie, de ziua Sfântului Gheorghe.
Tradiţia spune că Sfântul Dumitru desfrunzeşte pădurea, îi coboară pe ciobani cu oile de la munte, iar lumea se pregăteşte pentru iarnă. Există superstiţia printre ciobani că dacă arunci un topor între oi, iar lângă el se aşează o oaie albă, vremea va fi bună, iar dacă oaia este neagră, iarna va fi grea.
De Sfântul Dumitru, ciobanii se adună la Sărbătoarea recoltei, se fac focuri mari şi se dau la vale roţi din paie şi fân, cărora li se dau foc. Femeile le dăruiec copiilor mere, covrigi, nuci şi fructe uscate, iar bărbaţii scot cărbuni din foc şi îi aruncă spre livezi, pentru ca anul următor să aibă recoltă bogată de fructe.
Potrivit tradiţiei, dacă în ziua de Sfântul Dumitru este înnorat, vânt şi ploaie, iarna va fi grea şi cu zăpezi mari, iar dacă cerul va fi senin, iarna va fi mai uşoară.

Picture
VĂ RUGĂM SĂ VĂ AUTENTIFICAȚI PENTRU A ACȚIONA!

Gândul zilei de vineri 26 octombrie 2018

A-L sluji pe Domnul - să nu așteptăm bătrânețea ca să ne gândim
"Spre sfârșitul vieții lor, când au pierdut totul, când au risipit totul, când nu mai sunt în stare de nimic, unii bărbați și femei se decid să se consacre Domnului. Cum niște oameni, care nu ar îndrăzni să se prezinte niciodată în fața celui mai mic patron de întreprindere, își pot închipui că Domnul va fi atât de mulțumit să îi angajeze? Când erau în puterea vârstei, ei se gândeau numai cum să profite de plăcerile vieții, nu era cazul să consacre timp și energii unei lucrări divine. Dar, când sunt imobilizați de reumatisme, paralizați sau ramoliți, ei se prezintă să Îl slujească pe Domnul.
Nu trebuie însă ca să credem că ei s-au cumințit cu vârsta. Nu, pur și simplu ei nu mai au forțe să-și continue vechea viață, pierzându-și chiar gustul lucrurilor. Ei așteapă să ajungă aici ca să spună: „Domane, ai nevoie de mine? ” Iar Domnul, se scărpină în cap: chiar și El se întreabă la ce i-ar putea folosi. Nu trebuie să așteptăm să ne ramolim ca să ne punem în slujba Domnului, ci să ne gândim să o facem când suntem încă tineri, în plină vitalitate."

VĂ RUGĂM SĂ VĂ AUTENTIFICAȚI PENTRU A ACȚIONA!

2018,27 septembrie, istoricul zilei

1066: Ducele Normandiei, William Cuceritorul, pleaca in fruntea unei armate spre Anglia.
Pe 28 septembrie William Bastardul (care va fi numit William Cuceritorul), va debarca cu o flotă de 600 de vase pe Insula Britanica, în zona oraşului Pevensey, declanşând cucerirea normandă a Angliei.
Victoria care a urmat asupra regelui Harold al II-lea în bătălia de la Hastings, a marcat începutul unei noi ere în istoria britanică. William a avansat spre Londra, care i s-a supus, iar in ziua de Crăciun a anului 1066, a fost încoronat la Catedrala Westminster, ca întâiul rege normand al Angliei, iar perioada anglo-saxonă a istoriei britanice s-a sfârşit.
Limba franceză a devenit limba oficială a curţii regale şi treptat s-a contopit cu limba anglo-saxonă, dând naştere limbii engleze moderne.
A fost ultima cucerire straina reusita a acestei tari.

William Cuceritorul (n cca. 1028 – d.9 septembrie 1087), a fost rege al Angliei din 1066 până în 1087.
Descendent al vikingilor, el a fost Duce de Normandia din 1035 sub numele de William al II-lea.
1130: Principele normand Roger al II-lea (n. 22 decembrie 1095 – 26 februarie 1154), este uns rege al Siciliei de către Papa Anaceltus al II-lea.
El și-a început domnia fiind conte de Sicilia din 1105 , devenit apoi duce de Apulia si Calabria (1127), apoi rege al Siciliei (113.

Până la moartea sa, petrecută la vârsta de 58 de ani, Roger reușise deja să unească toate cuceririle anterioare ale normanzilor din sudul Italiei într-un regat unic, cu o conducere puternic centralizată.

1271: S-a nascut Venceslau al II-lea, în cehă Václav, penultimul domnitor din dinastia de Přemysl; ( d.21 iunie 1305). A fost, începând cu 1278, rege al Boemiei și din 1300, rege al Poloniei.

A promulgat in Boemia un Cod (Jus regale montanorum), prin care se puneau bazele extractiei miniere si a facut o reforma monetara.
1389: S-a născut Cosimo de Medici (Cosimo cel Bătrân), primul membru al familiei de bancheri Medici care a ajuns la conducerea republicii florentine (din 1434).

A fost un protector al literaturii şi artelor si întemeietor al bibliotecii Laurenziana; (d.1 august 1464).
1461: Prima menţiune documentară a căii Giurgiului, important drum comercial, care lega oraşul dunărean de Transilvania.
1529: Sultanul otoman Soliman I incepe fara succes asediul orașului Viena.

Sultanul Süleyman (n. 6 noiembrie 1494 – d. 5/6 septembrie 1566 ), a fost al zecelea sultan otoman, si a domnit între anii 1520- 1566.
Este cunoscut in istorie si sub numele de Soliman Magnificul.
1533: S-a nascut la Şimleul Silvaniei, azi in judetul Sălaj, Ștefan Báthory III ( d. 12 decembrie 1586), nepotul fostului principe transivanean Ioan Sigismund Zápolya.
Stefan Bathory III
Ştefan Bathory III a fost Voievod al Transilvaniei (25 mai 1571-februarie 1576), principe al Transilvaniei (1576-1581) şi rege al Poloniei (1575-1586).
1540: Papa Paul al III-a emite bula papală „Regimini militantis Ecclesiae”, prin care institue Societatea lui Isus, sau Ordinul Iezuiţilor, aflat in serviciul direct al Papei.


Bazele Ordinului au fost puse la data de 15 august 1534 de către un grup de studenți ai Universitatii din Paris, în frunte cu Ignatiu de Loyola.
Deviza Ordinului este „Perinde ac cadaver” („Docil ca un cadavru”), iar scopul sau a fost distrugerea Reformei Protestante.
Iezuitii, prin chemarea lor, prin esenta institutiei lor, sunt destinati sa caute, prin orice mijloace, drepte sau nedrepte, anihilarea Protestantismului.
Aceasta este conditia existentei lor, datoria pe care trebuie sa o împlineasca, altfel ei înceteaza sa fie iezuiti.

EXTRAS DIN JURAMANTUL IEZUITULUI:

„Din momentul acesta renunt si reneg supunerea mea datorata oricarui monarh, print sau stat eretic, numit Protestant, sau Liberalilor, sau ascultarea de legile, magistratii sau functionarii lor.
Declar în continuare ca doctrina Bisericilor Angliei si Scotiei, a Calvinistilor, a Hughenotilor si a celorlalti care se numesc Protestanti sau Liberali este de condamnat, precum sunt de condamnat si aceia care nu vor sa se lepede de acestea.
În continuare ma angajez sa ajut, sa asist si sa sfatuiesc pe toti sau pe oricare din agentii Sfinteniei Sale, oriunde ma voi afla pentru distrugerea doctrinelor eretice Protestante sau Liberale si a tuturor pretinselor lor puteri, legale sau de alta natura”.

În materie de apostolat, eficacitatea iezuiților, datorată adesea unei importante flexibilități doctrinare, a fost totuși la un moment dat afectată negativ de chiar această flexibilitate crescută, devenită astfel un principal impediment: din dorința de a atinge scopul strategic important, anume convertirea Chinei – țara lumii cu populația cea mai mare – la creștinism, în munca lor de propagandă religioasă din secolul al XVII-lea, iezuiții au adaptat creștinismul la tradițiile filozofice chinezești.
Criticii au considerat însă că iezuiții au mers prea departe, fapt care a determinat papalitatea să suprime riturile chinezești promovate de acestia.
Flexibili și deciși să convertească populatia Chinei, iezuitii merseseră până într-acolo încât traduseseră în chineză noțiunea de „Dumnezeu” prin „t’ien” („cer”), dar biserica i-a obligat să-i învețe pe chinezii convertiți că Dumnezeul creștin este personal (în cosmologia chineză nu există o metafizică religioasă, și nici un dumnezeu personal, cum nu există nici creație a lumii (aceasta fiind eternă și în permanentă transformare), sau o lume-de-dincolo) și că credința lor ancestrală a fost anti-creștină.
In anul 2007, iezuitii erau raspanditi in 112 tari din intreaga lume, fiind foarte numerosi in SUA si India.
1590: Papa Urban VII moare la 13 zile după ce a fost ales. A fost cel mai scurt pontificat din istoria bisericii catolice.
Buonvicino se află în biserica Santa Maria sopra Minerva din Roma.
1601: S-a nascut Regele Ludovic al XIII-lea al Franţei; (d. 14 mai 1643).

Ludovic al XIII-lea, soția sa și Cardinalul Richelieu, principalul sau sfetnic, au devenit figuri centrale ale romanului „Cei Trei Muschetari”, al scriitorului francez Alexandre Dumas.
1669: Veneţienii predau cetatea Candia (astazi Heraklion in Insula Creta) turcilor, dupa un asediu care a durat 21 de ani, intre anii 1648 – 1669.

Modele de relief ale fortificațiilor venețiene la biserica Santa Maria del Giglio

1822: Jean-François Champollion anunţă că a descifrat inscripţia hieroglifica egipteana de pe “piatra de la Rosetta”.
1825: Primul tren de persoane a fost pus in exploatare in Anglia, intre localitatile Stokton si Darlington.
Inginerul britanic Georges Stephenson este cel care a inventat locomotiva cu aburi.
1827: S-a născut Alexandru Papiu – Ilarian, istoric şi jurist, unul dintre conducătorii Revoluţiei de la 1848 din Transilvania, membru al Academiei Române ; (m. 23 octombrie 1877).

Alexandru Papiu Ilarian a fost academician (1868), profesor universitar la Iaşi, susţinător al unirii Principatelor Moldovei şi Valahiei, precum şi al domniei lui Alexandru Ioan Cuza.
A fost unul dintre organizatorii și conducătorii Revolutiei de la 1848 din Transilvania si participant la Adunarea nationala dela Blaj din 18/30 aprilie 1848 și la cea din mai 1848.
Papiu-Ilarian a fost primul român transilvănean care a intrat într-un guvern de la București.
Intre octombrie 1863 și ianuarie 1864 a fost ministru de justiție în guvernul Kogalniceanu, legându-și numele de o reformă importantă (secularizarea averilor mănăstirești).
Papiu-Ilarian a fost primul președinte al societății “Transilvania” pe care a condus-o între 1867 și 1874.
A fost înmormântat în cimitirul Bisericii dintre Brazi (greco-catolică) din Sibiu.
1853: Sultanul turc Abdul-Medjid trimite Rusiei un ultimatum, prin care solicită evacuarea trupelor de ocupaţie din Principatele Române.
Rusia nu a dat curs acestei cereri, astfel ca la 4/16 octombrie, Imperiul Otoman declară război Rusiei.
Ocuparea de către Rusia a Principatelor Române în 1853 a fost o cauza directa a izbucnirii Razboiului Crimeei.
Imperiul Otoman a declarat război Rusiei, iar in sprijinul turcilor au venit francezii şi englezii, italienii din Regatul Sardiniei .
De la Dunăre luptele se mută in Crimeea, pe Marea Neagră, Marea Albă şi Marea Barenţ.
Rusia a fost infranta, iar in urma pacii care a urmat, s-a deschis calea Unirii principatelor romane Moldova si Tara Romaneasca.
1874 : România semnează la Berna, ca membru fondator, Tratatul privind înfiinţarea Uniunii Poştale Generale (din 1878, Uniunea Poştală Universală), prin care ţările semnatare formau un singur teritoriu poştal pentru schimbul reciproc al corespondenţelor şi obiectelor între birourile lor de poştă.
Tratatul a intrat în vigoare la 1 iulie 1875.
1880: S-a nascut Jacques Thibaud, unul dintre cei mai apreciati violonisti francezi ai secolului XX .
Trioul pe care l-a format împreună cu Alfred Cortot şi Pablo Casals, şi care i-a purtat numele, i-a adus celebritatea.

Alături de pianista Marguerite Long, a iniţiat, în 1943, un concurs internaţional pentru tineri violonişti şi pianişti ce le-a purtat numele (d.01.09.1953).
1891: A încetat din viaţă scriitorul rus Ivan Aleksandrovici Goncearov, al carui personaj principal din capodopera sa, romanul “Oblomov”, a devenit simbolul inerţiei şi al pasivităţii – “oblomovism” ; (n. 6/18 iunie 1812).

1896: Împăratul Franz Joseph al Austriei, împreună cu regii Carol I al României şi Alexandru I al Serbiei, inaugurează la Orşova (pe atunci în Austro-Ungaria), in cadrul unei ceremonii festive, canalul navigabil de la Porțile de Fier.
1903: S-a născut la Tulcea, marele pictor roman Alexandru Ciucurencu; (m. 27 decembrie 1977).

A studiat pictura la Şcoala de Arte Frumoase din Bucureşti (1921 – 1928), unde i-a avut ca profesori pe George Demetrescu Mirea şi pe Camil Ressu , dupa care si-a facut debutul artistic la Salonul Oficial Bucureşti în anul 1930.
Ulterior a studiat la Academia Julian din Paris şi în atelierul lui André Lhote. În 1948, a devenit profesor, apoi redactor (1957- 1968), la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din Bucureşti.
A fost membru corespondent al Academiei Române din 1963.
1905: Albert Einstein publică în revista științifică Annalen der Physik, studiul “Depinde inerția unui corp de conținutul lui de energie?”.

Această lucrare cuprinde conceptul care mai târziu va fi sintetizat de celebra relație E = mc2.
1909: A avut loc inaugurarea oficială a portului Constanţa.

Primele amenajări datează din anii 1857-1860.
Inaugurarea oficiala a lucrarilor de constructie si modernizare a portului Constanta a avut loc la 16 octombrie 1896.
In piatra de temelie a fost depus, de catre Regele Carol I, documentul care consfintea „intemeierea unui port la tarmurile vechiului Pont Euxin, unde din veacurile cele mai indepartate comertul a gasit un loc de adapost, unde atatea monumente istorice ne aduc aminte vechea dominatie a stramosilor nostri romani si unde s-a sfarsit poetul Ovidiu.”
Lucrarile de constructie au inceput dupa proiectul inginerului I.B. Cantacuzino si au fost continuate cu modificarile propuse de alti doi ingineri romani de exceptie: Gheorghe Duca si Anghel Saligny.
In anul 1899, conducerea lucrarilor portuare a fost preluata de Saligny, constructorul podului de la Cernavoda.

Plachetă „Inaugurarea portului Constanța”, sculptată de Anton Szirmai, 1909.Piesa prezintă, pe avers, față în față, farul de la Constanța și figura regelui în profil, iar în planul inferior legenda „CAROL I/REGE AL ROMÂNIEI”. Pe revers, imaginea de ansamblu a portului este încadrată, sus, de stemele reunite ale regatului și portului, ansamblul decorat cu frunze de stejar și laur, iar jos legenda „INAUGURAREA PORTULUI CONSTANȚA/27 SEPTEMBRIE 1909”.
Pana in 1909, cand a fost inaugurat oficial portul Constanta, s-au efectuat lucrari de dragaj, au fost ridicate digul de larg, cel de intrare, cel de sud si cheurile, au fost construite 6 bazine, rezervoarele de petrol si, nu in ultimul rand, silozurile.
Pornind de la aceste dotari, portul Constanta a operat in 1911 peste 1,4 milioane tone marfuri.
1910: Aviatorul roman Aurel Vlaicu a parcurs traseul Slatina – Piatra Olt, în cadrul unor manevre militare de toamnă.

1914: A decedat (27 septembrie/10 octombrie), după o domnie de 48 de ani regele Carol I al Romaniei. Este succedat de regele Ferdinand I.
În cei 48 de ani ai domniei sale (cea mai lungă domnie din istoria statelor românești), Carol I a obținut independenta tarii, a redresat economia, a dotat România cu o serie de instituții specifice statului modern și a pus bazele unei dinastii.


A construit în Sinaia castelul Peles care a rămas și acum una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale țării.
După razboiul de independenta din 1877-1878, România a câștigat Dobrogea (dar a pierdut sudul Basarabiei)..
Tot regele Carol a dispus ridicarea primului pod peste Dunare, între Fetesti si Cernavoda, care să lege noua provincie Dobrogea de restul țării si inceperea marilor lucraril de constructie si modernizare a portului Constanta.
1917: A încetat din viaţă pictorul impresionist francez Edgar Degas; (n. 19 iulie 1834).

1917: A apărut, la Bucureşti, “Scena”, “ziar zilnic de teatru, muzică, literatură, artă şi sport” (până la 11 noiembrie 1918), la care au colaborat Liviu Rebreanu, Tudor Arghezi, Gala Galaction şi Camil Petrescu.
1922: Regele Greciei, Constantin I este forțat să abdice în favoarea fiului său George al II-lea.
1926: A avut loc, la Paris, primul Congres internaţional al cinematografului, sub egida Societăţii Naţiunilor.
1928: S.U.A recunosc Republica Chineză si guvernul nationalist chinez.
Republica Chineză a fost un stat în Asia de Est care a ocupat teritoriile actuale ale Chinei, Mongoliei şi Taiwanului, care a preluat puterea din 1912, după căderea regimului imperial
In 1940-1945,în timpul ocupației japonezea fost înființată o alta Republica China cu capitala in Nanking.
Aceasta republica a fost guvernul legitim al Chinei până în 1949, când fiind infrant in războiul civil împotriva comuniștilor, s-a retras în insula Taiwan.
Actualmente conducerea Taiwanului continuă să pună în aplicare Constituția din 1947 si intituleaza Taiwanul, Republica China, în ciuda pierderii controlului asupra restului teritoriului chinez,care este condus de un guvern comunist.
1933: S-a născut poetul Grigore Hagiu, autor al volumelor “Nostalgica triadă” (197, “Miazănoaptea miresmelor” (1973) şi “Descântece de gravitaţie” (1977).

A primit numeroase distinctii printre care, Premiul Uniunii Scriitorilor din România (1967) şi Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1968); (m. 1 februarie 1985).
1939: Varșovia capitulează în fața trupelor naziste germane care au asediat orașul timp de zece zile.
1940 : S-a încheiat la Berlin Pactul militar şi economic pe zece ani între Germania, Italia şi Japonia (Axa Berlin-Roma-Tokio).
Cele trei țări își promit ajutor multilateral pentru instaurarea unei “noi ordini” în Europa şi în “Marea Asie de Răsărit”.
1945: S-a nascut poetul roman din Bucovina de Nord, Vasile Tărâțeanu (n. in satul Sinăuții de Jos, raionul Adâncata, regiunea Cernăuți actualmente in Ucraina.
În anul 1972 a absolvit cursurile Facultății de Litere de la Universitatea din Cernăuți. Lucrează ca redactor la ziarul Zorile Bucovinei (1969-1981), apoi la Postul de Radio Kiev (1981–1991).

În 1989, alături de alți scriitori români din Cernăuți a fondat Societatea pentru Cultură Românească „Mihai Eminescu“. Din anul 2000 este președinte al “Fundației culturale “Casa Limbii Române” din Cernăuți.
Este redactor-șef (sau director-fondator și editor) al gazetelor românești din Ucraina – Cernăuți: Plai românesc(1990–1994), Arcașul”, “Curierul de Cernăuți”, “Junimea etc.
A debutat editorial, în 1981, cu Harpele ploii.
1951: S-a nascut cântăreţul american Marvin Lee Aday ( grupul pop Meat Loaf).
Imagini pentru cântăreţul american Marvin Lee Aday photos
1952: S-a nascut Dumitru Prunariu, cosmonaut, primul si pana in prezent singurul roman care a zburat in spatiul cosmic.

S-a nascut la Brasov, unde a urmat scoala generala si liceul.
A absolvit apoi Universitatea Politehnica din Bucuresti in 1976 cu specializarea inginerie aeronautica, dupa care a lucrat pentru scurt timp la IAR Brasov. In 1977, a devenit pilot in aviatia armatei si la catva timp a fost recrutat in programul Intercosmos.
Pe 14 mai 1981, la numai 29 de ani, Dumitru Prunariu a devenit primul roman care a zburat in spatiu la bordul navetei Soyouz 40.
Naveta a fost lansata de la cosmodromul Baikonur, iar din echipaj mai facea parte si cosmonautul rus Leonid Popov.Cei doi au ramas pe statia Salyut 6 aproape o saptamana unde au realizat experimente stiintifice legate de campul magnetic al Pamantului.
Durata zborului in spatiu a romanului a fost de 7 zile, 20 de ore, 41 de minute si 52 de secunde.Dumitru Prunariu este cel de-al 104-lea cosmonaut din lume si este membru corespondent al Academiei Internaţionale de Aeronautică, membru fondator al Asociaţiei Explorărilor Spaţiului Cosmic, preşedintele Agenţiei Spaţiale Române.
1953 : S-a nascut Diane Abbott, prima femeie de culoare aleasa în Parlamentul Britanic.

1961: A decedat poeta americana Hilda Doolittle; (n.10 septembrie 1886).

Impreuna cu alti artisti, printre care si Ezra Pound, a ilustrat miscarea poetica a imagistilor (“Gradina marina”); a scris o biografie a poetului J. Keats.
1962: S-a înfiinţat Universitatea din Timişoara (în prezent, este numita Universitatea de Vest).
1964: Sfarsitul anchetei in cazul asasinarii lui J.F.Kennedy.S-a stabilit ca Lee Harvey Oswald a actionat singur.
1984: S-a nascut cântăreaţa şi textiera franco-canadiană Avril Lavigne.

A fost nominalizată de opt ori la Premiile Grammy și a câștigat șapte distincții Juno.
Lavigne este una dintre cele mai importante personalități ale muzicii pop rock contemporane.
1991: S-a nascut campioana romana de tenis de câmp Simona Halep.


A câștigat de-a lungul carierei 8 turnee WTA la simplu (6 în 2013 și 2 în 2014), cele mai importante fiind cele de categorie Premier de la New Haven si Moscova, Doha, dar și Turneul Campioanelor de la Sofia.
Actualmente se afla pe locul 1 mondial.
1991: S-au desfasurat, la Bucureşti, lucrările Congresului Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, primul congres de după război al acestei formaţiuni politice, in urma caruia a fost ales preşedinte al partidului Corneliu Coposu, o figura emblematica a rezistentei anticomuniste din Romania.

1991: A decedat Oona O’Neill ( n. 14 mai 1925), fiica autorului dramatic Eugene O’Neil, laureat al Premiului Nobel pentru literatura (1936).


A fost sotia marelui actor Charlie Chaplin, cu care a avut opt copii (Geraldine, Michael, Josephine, Eugene, Annette – Emilie, Cristopher).
Decesul sau s-a datorat unui cancer la pancreas.
1996: Talibanii afgani cuceresc Kabulul, îl executa pe preşedintele Najibullah, închid şcolile pentru fete, interzic femeilor să lucreze şi stabilesc pedepse islamice,instaurand un “sistem islamic complet”.
1998 : O piesă de teatru scrisă în urmă cu 400 de ani, al cărei personaj principal este regele Edward al III-lea, a fost oficial recunoscută de experţi ca fiind o lucrare a lui William Shakespeare.
2001: Guvernul României a adoptat Planul Naţional de Aderare la NATO, având ca scop admiterea României la summit-ul de la Praga din 2002.
In urma acestui summit, România a fost invitată să adere la Alianţa Nord Atlantică ; în 2004, România a devenit membră a NATO.
2002 : Timorul de Est, stat insular din sud-estul Asiei, a devenit cel de-al 191-lea membru al ONU, dupa ce ce şi-a declarat independenţa fata de Indonezia la 20 mai 2001.
Harta Timorul de Est
2008: Astronautul Zhai Zhigang primul chinez care a zburat in spatiu , la bordul navei Shenzhou 7, a iesit pentru 22 de minute din modulul orbital.

Shenzhou 7 fusese lansata in ziua de 25 Septembrie 2008.

CALENDAR CRESTIN ORTODOX
Sfantul Antim Ivireanul

Sfantul Antim Ivireanul s-a nascut in anul 1650. A fost de neam georgian (ivirean) sau caucazian. Dupa iesirea din robia turca, a invatat caligrafia, pictura, sculptura si limbile greaca, araba, turca.
Este adus in Tara Romaneasca in jurul anului 1690 de domnitorul Constantin Brancoveanu. Ajunge conducatorul tipografiei de la Bucuresti in 1691.
In anul 1696, este numit egumen al Manastirii Snagov. Aici va intemeia o noua tipografie. In anul 1705, este ales episcop al Ramnicului, iar in 1708 devine mitropolit al Tarii Romanesti.
A tiparit 30 de carti in limba greaca, 22 in romana, una in slavona, 6 slavo-romane, 2 greco – arabe, una greco-romana si una greco-slavo-romana, in total 63 de carti. Ele au fost tiparite la Bucuresti, Snagov, Ramnic si Targoviste.
Didahiile (28 de predici rostite in cursul ahipastoririi sale la diferite sarbatori) l-au facut sa fie considerat carturarul care a vorbit cea mai frumoasa limba romana dintre carturarii epocii sale.
Acuzat ca ar fi avut legaturi cu austriecii si ca ar fi uneltit impotriva lui Nicolae Mavrocordat si a turcilor, a fost arestat. Patriarhul ecumenic l-a caterisit si a fost condamnat la exil in Muntele Sinai.
Turcii care il duceau spre locul exilului l-au ucis pe drum, iar trupul sau a fost aruncat in raul Tungia, un afluent al Maritei, langa Adrianopol.
Propunerea canonizarii mitropolitului Antim Ivireanul a fost facuta in sedintele Sfantului Sinod din 23-25 mai 1916.
Sentinta de caterisire a fost ridicata in vremea patriarhului ecumenic Athenagoras, pe 8 martie 1966.
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane l-a trecut in randul sfintilor pe 21 iunie 1992.
Tot astazi, facem pomenirea:
– Sfintilor Mucenici Calistrat si Epiharia;
– Sfintilor Apostoli Marcu, Aristarh si Zinon;
– Sfantului Cuvios Ignatie;
– Sfintilor Mucenici Filimon, episcopul, Fortunian;
– Sfintei Mucenite Gaiani si a 15 mucenici.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ AUTENTIFICAȚI PENTRU A ACȚIONA!

GANDUL ZILEI DE JOI 27 SEPTEMBRIE 2018

"Grădinarul care nu vede crescând legumele pe care nu le-a însămănțat nu este uimit. Pur și simplu, el își spune. „Este normal, bătrâne. Dacă nu ai avut timp să semeni morcovi, nu vei avea morcovi. Dar poți avea salată, pătrunjel și ridichi, pentru că le-ai semănat.”
Oamenii apreciază corect când este vorba despre fructe și legume. Dar, în cazul domeniului moral, psihic, ei nu mai știu nimic: ei își închipuie că vor culege fericirea, bucuria, pacea, semănând violența, cruzimea, răutatea. Cum ei nu au înțeles analogia existentă între legile naturii și legile morale, ei se miră și se revoltă împotriva eșecurilor sau a pierderilor suferite, și se leagă de cei care, în ochii lor, sunt responsabili pentru acestea. Să învețe, acum, să se supravegheze ca să răspândească, prin cuvintele, sentimentele și gândurile lor numai niște semințe de înțelepciune și iubire. Și ei vor obține o recoltă minunată: un viitor de lumină și bucurie."

VĂ RUGĂM SĂ VĂ AUTENTIFICAȚI PENTRU A ACȚIONA!

2018,26 septembrie, istoricul zilei

46 î.Hr.: Iulius Cezar dedica un templu zeitatii Venus Genetrix, in urma unui jurământ făcut in timpul bataliei de la Pharsalus.


El a decis să dedice templul lui Venus Genetrix, considerata a fi mama lui Aeneas, legendarul strămos al ginţii Julia, careia Cezar i-a aparţinut.


Bătălia de la Pharsalus, in centrul Greciei, a decis in timpul Războiului civil roman, victoria lui Iulius Cezar (care conducea forțele pro-populare), împotriva forțelor pro-aristocratice ale lui Pompei și ale Senatului roman. A avut loc pe 9 august 48 î.Hr.
1087: William al II-lea “Rufus” (c. 1056 – 2 august 110, al treilea fiu al regeluiWilliam Cuceritorul, este incoronat rege al Angliei.
1371: In timpul razboiului impotriva invadatorilor turci condusi de Lala Sahin Pasa, fortele sârbe comandate de regele Vukasin Mrnjavcevic si fratele acestuia, despotul Iovan Uglesia, sunt infrante in urma unui atac de noapte surpriza al otomanilor.
Regele Vukașin si despotul Uglieșa sunt ucisi. Mii de sârbi au fost macelaritii sau au murit înecati în râul Marița, atunci când au încercat să fugă.
1387: Domnul Moldovei, Petru I Musat, recunoaște suzeranitatea poloneză, in ziua de Înălţarea Sfintei Cruc,i printr-un act omagial făcut la Liov, regelui Poloniei, Vladislav al II-lea Iagello.
1497: Incepe asediul cetăţii Suceava,capitala Ţarii Moldovei, de către poloni.
Asediul a durat „trei săptămîni zi şi noapte„, însă fără nici un rezultat.
1580: Corsarul englez Francis Drake termina o calatorie in jurul lumii care a durat trei ani.


Francis Drake (n. cca. 1540, d. 27 ianuarie 1596) a fost primul englez care a facut ocolul Pământului din 1577 până în 1580. La întoarcerea sa a fost făcut cavaler de regina Elisabeta I a Angliei.
Corsar, navigator, neguţător de sclavi şi om politic din era elisabetană, Drake a comandat flota engleza care a luptat împotriva flotei spaniole în 1588.
1617: Este semnat Tratatul de alianţă de la Soroca între Radu Mihnea şi Gabriel Bethlen, principele Transilvaniei.
1687: Partenonul din Atena a fost partial distrus in cursul luptelor din fortele venetiene si cele ale Imperiului Otoman, in timpul razboiului dintre cele doua puteri.
Partenonul a fost construit in secolul V i. Hr., fiind inchinat zeitei Atena Partenos.
A fost ridicat din initiativa lui Pericle, conducator al Atenei, ca semn de multumire pentru patroana cetatii.
Partenonul a fost construit pe locul unui vechi templu distrus de persi. Lucrarile au fost conduse de sculptorul Fidias, care a fost ajutat de arhitectii Ictinios si Callicrates, coordonati de Fidias.
Constructia a inceput in 447 i. Hr. si s-a finalizat in 438 i. Hr., insa decoratiile si sculpturile au fost gata abia cinci ani mai tarziu.


Monumentul, realizat in stil doric, adapostea o statuie uriasa a zeitei Atena, care insa a fost furata si distrusa cel mai probabil in timpul cruciadei din 1204.
Templul, situat pe Acropole, este considerat o capodopera a arhitecturii grecesti si se numara printre cele mai faimoase constructii din lume.
In 1687, armata otomana a transformat templul in magazie de explozibil. In timpul unui atac al venetienilor, Partenonul a fost partial distrus, structura de rezistenta a monumentului fiind avariata, iar sculpturile deteriorate in cea mai mare parte.
1791 : S-a născut pictorul şi graficianul francez Théodore Géricault, exponent al romantismului in pictura ; (m. 26 ianuarie 1824).

Théodore Géricault
Este autorul celebrei picturi „Pluta meduzei”.
1815 : A fost semnat, la Paris, actul de constituire a “Sfintei Alianţe”, de către Alexandru I, ţarul Rusiei (1801-1825), Francisc I, împăratul Austriei (1804-1835), şi Frederic Wilhelm al III-lea, rege al Prusiei (1797-184.
1830: Prin decret imperial, ţarul Rusiei acordă privilegii evreilor care doresc să se strămute în oraşele din Basarabia ţaristă.
1870: S-a nascut regele Christian al X-lea al Danemarcei ; (d. 1947).
1874: Are loc, la Bucureşti, prima competiţie internaţională din analele sportului românesc – un concurs de tir (tragere la semn), intre tragatori din Transilvania, (la data aceea teritoriu austro- ungar) si Romania.
La inceputul secolului al XIX-lea (1831), se constituise la Arad, Asociatia Cetateneasca de Tir, prima structura organizatorica dedicata sportului cu arme de pe teritoriul actual al Romaniei, infiintata de militari si aristocrati pasionati de partidele de tir de agrement sau vanatoare.


Pe 5 mai 1862, in Principatele Romane ia ființă prima societate de tir la nivel național, denumită : „Societatea Română de arme și dare la semn” având sediul la București, care la numai un an de la înființarea ei, avea un număr de 120 de membri și 5 membri de onoare.
In 1865 prin Decretul Domnesc Nr. 1147 dat de Alex Ioan Cuza, au fost aprobate astatutele “Societatii de dare la semn” in Principatele Unite.
În urma acestui decret, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza donează societății din terenul Mânăstirii Radu – Vodă, teren trecut în patrimoniul statului, o suprafață de 47.514 mp, pentru a-l folosi drept poligon de tir cu condiția ca acest teren să nu fie înstrăinat.
Terenul donat s-a adăugat la cel pe care societatea îl avea deja în folosință și care era poziționat în zona Clubului Progresul, unde până în anul 1900 se efectuau doar trageri cu arme de glonț – carabină și pistol – urmând ca mai apoi să se organizeze și trageri cu arme de vânătoare.
Pe data de 1 aprilie 1900, printr-un alt Decret Regal, Societatea de Dare la Semn este recunoscută ca persoană juridică.
Prima participare a unor trăgători români la un concurs internațional a fost în anul 1919 la Le Mans – Franța, unde românii au cucerit locul doi. La acest concurs au participat trăgători de elită din toate țările aliate în primul război mondial.
În anul 1924, România participă la Jocurile Olimpice de la Paris cu un lot de trăgători, unde Constantin Tomescu ocupă locul 18.
1887 : A aparut primul disc plat de gramofon.

1888: S-a născut poetul şi dramaturgul american Thomas Stearns Eliot; a primit Premiul Nobel pentru Literatură în 1949 (“Crimă în Catedrală”); (m. 4 ianuarie 1965).

1889 : S-a născut Martin Heidegger, unul dintre cei mai importanti filosofi al secolului al XX-lea. A avut o mare influenţă asupra filosofiei contemporane (“Fiinţă şi timp”, “Introducere în metafizică”); (m. 26 mai 1976).

897: S-a nascut Papa Paul al VI-lea (pe numele de mirean Giovanni Battista Montini).

A condus Biserica Catolica de la 21 iunie 1963 pana la moartea sa la 6 august 1978.
1898: S-a născut compozitorul George Gershwin, creatorul jazzului simfonic; (m. 11 iulie 1937).

1899:A fost dezvelită statuia fostului primar al oraşului.
Monumentul ridicat în memoria lui Emilian Pake-Protopopescu, a fost realizat în marmură albă de Carrara de către sculptorul Ion Georgescu.
Era amplasat lângă Biserica Greacă din Bucureşti, în actualul Parc Izvorul Rece, pe locul unde la 6 decembrie 2007 a fost inaugurat monumentul „Nicolae Bălcescu”, turnat în bronz de sculptorul Mircea Corneliu Spătaru.


Emilian Pake-Protopopescu (n. 1845; d. 1893), este considerat unul din cei mai buni primari pe care i-a avut Bucureştiul , fiind cel care a modernizat oraşul: a pavat străzi, a introdus iluminatul electric, a deschis noi linii de tramvai, a reorganizat lucrul primăriei ş.a.
Pake Protopopescu a deschis noul bulevard, care lega cartierul Cotroceni cu mahalaua Oborului, care se numea atunci Orizontului.
În Piaţa Pache, lângă fântână, a fost ridicată în cinstea sa monumentul,demolatin 1948 de catre autoritatile comuniste.
După 1989, bulevardul a reprimit numele fostului primar.
1902 : A murit Levi Strauss, creatorul celebrilor pantaloni “blue jeans”; (n. 26 februarie 1829).
Emigrant din Bavaria, a venit in Statele Unite in 1850, iar in 1853 a infiintat impreuna cu cei doi frati ai sai o fabrica specializata la inceput in confectionarea de pantaloni rezistenti pentru mineri apoi si pentru vacari.
1907: S-a nascut poetul, eseistul si dramaturgul roman Dan Botta ; (d.13 ianuarie 1958).


A fost fratele actorului şi poetului Emil Botta. Tatăl, medic, provine dintr-o veche familie nobiliara ardeleana, care numara printre stramosi, foşti voievozi ai cetăţii şi ţinutului Chioarului din Maramureş. Mama era corsicana, din familia Franceschi.
A urmat studii universitare clasice (limba latină şi limba greacă) la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, fiind apoi licenţiat si în Educaţie Fizică şi Sport.
Publică în diverse reviste: Rampa, Gândirea, Vremea, La Nation Roumaine, etc. Participă la conferinţele grupului Criterion şi este cooptat în comitetul de redacţie al revistei, apoi va face parte, sub conducerea sociologului Dimitrie Gusti, din comitetul de direcţie al Enciclopediei României, proiectul debutând în 1938.
A debutat în 1931 cu volumul de poezii „Eulalii” si a mai publicat, în timpul vieţii, două volume de eseuri. Postum i-au apărut patru volume de Scrieri.
Pe lângă opera originală, este şi autor al unor traduceri din literatura universală: poeziile lui Edgar Allan Poe şi romanul Oile Domnului (A Lã e a Neve), al scriitorului portughez Ferreira de Castro.
In 1956, Dan Botta a dat o excepţională traducere a „Baladelor villoneşti”, ediţie prefaţată de Tudor Arghezi.
A fost colaborator al revistei legionare Sfarmă-Piatră si a fondat în 1941 revista „Dacia” împreună cu Octavian Tăslăuanu şi Emil Giurgiuca.
1914: S-a născut medicul şi dramaturgul Ştefan Berceanu, specializat în hematologie şi imunopatologie; membru post-mortem al Academiei Române (ianuarie 1991); (m. 9 noiembrie 199.
1918: Începe Batalia de la Meuse, una dintre marile batalii ale Primului Razboi Mondial care se va termina în noiembrie cu victoria decisivă a Aliatilor impotriva armatelor germane.
1929: In Statele Unite, este folosit pentru prima data in cadrul unui zbor pilotul automat, sistem inventat in 1914 de Elmer Sperry.

1937: A încetat din viaţă cântăreaţa americana de blues Bessie Smith; (n. 15 aprilie 1894).

Supranumită “Queen of Blues”, a fost cea mai populara cantareata de blues din anii 1920 și 1930, fiind adesea considerata una dintre cele mai mari cântărețe ale epocii sale care, împreună cu Louis Armstrong, a exercitat o influență majoră asupra altor interpreti de jazz.
1944: Al doilea război mondial – Operațiunea anglo-americana Market-Garden de invadare a Olandei ocupate de nazisti a eșuat.

Trupele britanice și poloneze s-au retras din Arnhem.
1945 : A murit la New York, compozitorul, pianistul, muzicologul şi folcloristul Béla Viktor János Bartók; născut la Sânnicolau Mare, în Transilvania, Bartok a introdus în muzica sa teme şi intonaţii ale muzicii populare româneşti; este membru post-mortem al Academiei Române; (n. 25 martie 1881).

1948: S-a nascut in Australia, actrita si cantareata Olivia Newton-John.

1957: A avut loc pe Broadway premiera musicalulului de succes “West Side Story”, al compozitorului Leonard Bernstein .
1960: Fidel Castro, liderul comunist al Cubei, a sustinut cel mai lung discurs din istoria ONU, de 4 ore si 29 de minute.
Imagini pentru Fidel Castro
1960: În Chicago, Illinois, Richard Nixon şi John F. Kennedy candidati la presedentia Statelor Unite, au luat parte la prima dezbatere prezidenţială televizată din lume.

1969: Trupa The Beatles îşi lansează in Anglia albumul “Abbey Road”.

1973 : A murit actrita italiana Anna Magnani; (n.07.03.1908).

1979 : A încetat din viaţă, la New York, contesa Alexandra Tolstoi, fiica şi secretara scriitorului Lev Nikolaevici Tolstoi; a scris “Tolstoi – viaţa tatălui meu”, “Tragedia lui Tolstoi” (n. 1 iulie 1884).
1983 : Ofiţerul sovietic Stanislav Petrov salvează omenirea de un război nuclear, identificand corect o eroare de calculator care indica o lovitura nucleara americana.
Imagini pentru Stanislav Petrov
1984: Marea Britanie este de acord sa retrocedeze Republicii Populare Chineze, colonia Hong Kong.

Marea Britanie şi China au finalizat un acord, care a încheiat mai mult de 150 de ani de prezenta britanica în Hong Kong.
1989 : Ultimele trupe vietnameze părăsesc Cambodgia.
1990: A încetat din viaţă scriitorul italian Alberto Moravia, pseudonim al lui Alberto Pincherle (“Ciociara”, “Mascarada”); (n. 28 noiembrie 1907).

1991: “A patra mineriadă”: Minerii revin în Piaţa Victoriei. Au loc negocieri cu uşile închise, între reprezentanţii minerilor (Miron Cosma şi Eugen Tamaş) şi cei ai conducerii ţării.
Se obţine demisia Guvernului Roman, anunţată la orele 12,30, din balconul Palatului Victoria. Seara, minerii încearcă să patrundă în Televiziune.
1998: Miniştrii Apărării din opt state sud-est europene, printre care şi România, au semnat la Skopje, Acordul de constituire a Forţei Multinaţionale de Pace din Sud-Estul Europei.
1999: Președintele egiptean Hosni Mubarak, este confirmat de un referendum pentru un al patrulea mandat de șase ani. Va deține funcția de președinte al Egiptului.

In 2011, a demisionat în urma unor proteste de masa.
2000 : Comitetul Executiv al Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) a decis, la propunerea Comisiei Medicale a acestui for, descalificarea gimnastei române Andreea Răducan de la Jocurile Olimpice desfăşurate la Sydney, retragându-i medalia de aur cucerită în concursul individual compus, sportiva fiind depistată pozitiv la un control antidoping.
2002: Feribotul senegalez “Joola” a naufragiat în largul coastelor Gambiei.
Din cei 1 034 de pasageri aflaţi la bord, doar 64 au supravieţuit.
2002 : Timişoara a devenit primul oraş din România cu un sistem de iluminare stradală inteligentă pe perioada nopţii, când traficul scade foarte mult, are loc o reducere a nivelului de iluminanţă, fără a afecta însă siguranţa circulaţiei, astfel încât consumul de energie electrică se reduce cu până la 30 la sută.
2003 : A încetat din viaţă cântăreţul englez Robert Allan Palmer; (n.19 ianuarie 1949).

2007: A încetat din viaţă violonista americană Dorothy Schwartz; (n. 1913).
2008: A murit marele actor si regizor american Paul Newman; (n. 1925).

CALENDAR CRESTIN ORTODOX
Sfantul Domnitor Neagoe Basarab

Sfantul Neagoe Basarab este pomenit pe 26 septembrie. Canonizarea sa a fost hotarata in sedinta de lucru a Sfantului Sfantului Sinod din 8-9 iulie 2008, alaturi de cea a Sfantului Ierarh Iachint de Vicina si a Sfantului Dionisie Exiguul.
Proclamarea solemna a canonizarii a avut loc la Bucuresti, de praznicul Sfantului Mucenic Dimitrie Izvoratorul de Mir, pe 26 octombrie.
Sfantul Neagoe Basarab a fost domn al Tarii Romanesti intre anii 1512 si 152. A fost inmormantat in gropnita domneasca de la Curtea de Arges, ctitoria sa, iar pe piatra de mormant sta scris:
“A raposat robul lui Dumnezeu Io Neagoe Voievod si Domn a toata Tara Romaneasca si a partilor dunarene, in luna lui Septembrie 15 zile, anul 7029 (1521), crugul soarelui 26, crugul lunii 15, temelia 18. A domnit 9 ani si jumatate. Si rog pe cei ce Dumnezeu ii va ingadui sa vie dupa noi, sa pazeasca adapostul acesta mic si lacasul oaselor mele, ca sa fie nestricat“.
Conicarul Gavriil Protul, in “Viata Sfantului Nifon”, patriarhul Constantinopolului, spune despre Sfantul Neagoe Basarab:
“Ce vom spune despre lucrurile si manastirile pe care le-au miluit?… Si in toate laturile de la Rasarit pana la Apus si de la Amiaza-zi pana la Amiaza-noapte, toate sfintele biserici le hranea si cu multa mila pretutindeni da.
Si nu numai crestinilor fu bun, ci si paganilor, si fu tuturor tata milostiv, asemanandu-se Domnului ceresc, care straluceste soarele Sau si ploaia si peste cei buni, si peste cei rai, cum arata Sfanta Evanghelie”.
Tot din aceasta lucrare, aflam ca Neagoe l-a avut profesor si duhovnic pe Sfantul Nifon: “Iar fericitul Nifon il intarea in invataturile sale”.
A facut donatii manastirilor ortodoxe din Muntele Athos, Muntele Sinai, Ierusalim, Tara Romaneasca.
A fost ctitor al multor biserici din tara si autorul uneia dintre cele mai vechi capodopere ale literaturii romanesti, “Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie”, lucrare cu un continut moral-crestin.
Tot in aceasta zi facem pomenirea:
– Sfantului Apostol si Evanghelist Ioan;
– Sfintei Mucenite Hira si a dreptului Ghedeon.

VĂ RUGĂM SĂ VĂ AUTENTIFICAȚI PENTRU A ACȚIONA!